„КуклАрт” №14 –  с две корици и на два езика

„КуклАрт” №14 – с две корици и на два езика

Най-новият брой на единственото списание за куклен театър в България, „КуклАрт“, е с две различни корици, дело на Капка Кънева и Калина Мухова. Това е първият брой на списанието, който излиза на два от общо трите официални езика в Асоциацията на куклените театри – УНИМА – английски и френски. 

„Новият брой на списанието излиза на английски и френски, защото беше предвидено да бъде представен на световния конгрес на УНИМА, който тази година трябваше да бъде в Индонезия, но не се състоя, заради ковид“, споделя главният редактор Михаил Байков в интервю за „Артефир“. Освен с двете специално създадени за „КуклАрт“ корици – бродерия от Калина Мухова и оригами от Капка Кънева, снимковият материал в двете версии на броя е различен. Всички статии са преведени от професионални преводачи, а след това и проверени от специалисти, за които френският и английският са майчини езици. 

„КуклАрт“ цели да популяризира дългогодишните традиции в областта на кукления театър в България, както и да даде поле за изява на млади режисьори, актьори, сценографи и критици. Материалите са разделени на четири рубрики – „Теория, история, опит и полемика“, където може да бъдат намерини преведени статии за света и историята на кукления театър, както и ценен опит, повлиял на куклено-театралната практика в страната. В тазгодишния брой проф. Славчо Маленов пише за историята на българския куклен театър и за участието на страната ни в създаването на УНИМА през 1929 г., Милена Миланова разказва за методологията на Филип Жанти, а Десислава Димитрова споделя повече за фестивалите в България.

В рубриката „Личности“ тази година е отделено място на пет интервюта с видни режисьори и сценографи от българските куклени театри, сред които Катя Петрова, Веселка Кунчева, Мариета Голомехова, Елица Петкова, Ива Гиков и Ивайло Николов.

Единственото място в печатните български медии, където се публикува критически прочит в полето на кукления театър, е рубриката „Отзиви“. Някои от постановките, за които четем в последния брой са „Бомбето“, „Грозното патенце“, „Малката кибритопродавачка“, „Пинокио“, „Аз, Сизиф“ и „Островът на съкровищата v.1.0.“.

Рубриката „Информация“ предлага кратка информация за всички държавни и частни куклени театри в България, историята им, техните постановки, награди, музеи и фестивали.

Читателите могат да намерят новия брой на „КуклАрт“ в книжарниците в страната, а статиите ще бъдат качени на български език в сайта на списанието след излизането на следващия брой.