За всяко кафе си има читател

Как пиете кафето си? Късо или дълго? Чисто или със захар? С мляко или без? 3в1? Безкофеиново? Италианците пият еспресо със захар, австрийците – с бита сметана, в Белгия похапват парченца шоколад с кафето, а немците и швейцарците му добавят горещ шоколад. Мексиканците го предпочитат с канела, мароканците слагат черен пипер, етиопците пък – щипка сол. А египтяните го пият чисто. На изток се пие бавно, понякога с часове, а на запад – бързо, на крак, на една глътка. На различните места – в различно време от деня. Можем да разберем много за човек само от начина, по който предпочита кафето си. Или не го.

Същото важи и за избора му на списания и медии въобще. Помните ли първото издание, което държахте в ръцете си? Кое е любимото ви днес, знаете ли на коя дата излиза новият му брой? Обръщате ли внимание на полиграфията, на грамажа и покритието на хартията, на оформлението и дизайна? Понякога само шрифтовете са достатъчни, за да преценим струва ли или не. Следите ли развитието на рубриките или корицата е всичко, което има значение за вас? А миризмата на току-що разгърнатото книжно тяло? Върви си с аромата на прясно изпечено кафе, може би на това дължим и иконичната комбинация помежду им в съвременната поп култура. Някак си няма как да вземем насериозно дадено място, ако вътре не открием поне няколко стойностни за четене неща.

Както доброто кафе, така и добрите списания, са способни да ободряват ума ни и да раждат велики идеи. Събират ни и ни провокират да общуваме помежду си, карат ни да споделяме и да търсим още от същото. Ето защо, освен за най-вълнуващото от света на печата, от време на време Printed Bulgaria ще разказва истории и за кафето, което ни вдъхновява, и в чиято компания четем любимите си заглавия.

В крайна сметка – за всяко кафе си има читател. Как предпочитате вашето списание?