40 години от убийството на Джон Ленън

40 години от убийството на Джон Ленън

Историята зад може би най-великата корица на списание за всички времена

В следобеда на осми декември, 1980 г. неподражаемата Ани Лейбовиц снима Йоко Оно и Джон Ленън в тяхната „сутрешна стая“ в апартамента им на седмия етаж в Дакота билдинг в Ню Йорк. Това е втората от общо двете фотосесии за януарската корицата на списание Rolling Stone.

Лейбовиц иска да ги фотографира голи и прегърнати, но идеята не допада на Оно, затова само Ленън се съблича. Снимката излиза от полароида и музикантът я определя като най-точното олицетворение на връзката му с Оно. „Погледнах го в очите и му обещах, че това ще е корицата на броя“*, спомня си Лейбовиц и си тръгва с уговорката в следващите дни да разгледат заедно и диапозитивите. Планът им никога не се осъществява.

Същата вечер Джон Ленън е застрелян от Марк Чапман пред прословутата жилищна сграда. Авторът на Imagine е обявен за мъртъв в 23:07 ч. Редакторът и издател на Rolling Stone, Ян Венър, е съкрушен. „Оставихме сърцата си в този брой. Наранени, кървящи и агонизиращи, но пълни с любов. В личен и професионален план. Трябваше да свършим работата си, но и бяхме длъжни да изразим обичта си“, споделя Венър.

Броят с последната снимка на двойката заедно излиза на 22 янаури, 1981 г. и има забележителна роля в осмислянето на наследство на Ленън. Продадени са 1,45 млн копия. През 2005 г. Американското общество на редакторите на списания посочва корицата като най-добрата, появявала се от 1965 г. насам. Мнозина я определят като #1 корица на списание за всички времена.

И преди смъртта си до голяма степен Джон Ленън помага на утвърждаването на Rolling stone. Отново той е и на първата корица на изданието. През годините дава редица запомнящи се интервюта пред журналистите на Rolling stone. Тъкмо те изграждат репутацията на списанието като разпространител на идеите на Ленън, докато е жив.

****
Думи на Ани Лейбовиц и Ян Венър пред @ibmh15.